Este o regiune din nord bogată în petrol care le oferă jihadiştilor nu doar resurse prin rutele de trafic cu arme , ci şi ascunzători strategice, spun experţii în contraterorism. Este opinia lui David Otto, expert în contraterorism şi crimă organizată la Global Risk International care a declarat pentru publicaţia citată că regiunea dispune de ascunzători complexe în păduri şi acces facil la Oceanul Indian.
„Ei pot iniţia ambuscade tactice, evada pe apă în statele vecine şi au o rută ideală pentru trafic de bunuri ilegale, arme şi muniţie”, spune acesta. În plus, unul din liderii grupării, Abdala Likongo, este căsătorit cu o femeie din tribul local Makunde.
„Afilierea locală şi ajutorul localnicilor care cunosc drumurile furnizează jihadiştilor avantaje importante în faţa forţelor guvernamentale detaşate din afara regiunii, care cunosc prea puţin cultura şi zona”.
Localnicii se referă la grupul care a preluat controlul în regiune ca Machababos sau Al-Shabaab, dar gruparea afiliată ISIS se autointitulează Al-Sunnah Wa Jama’ah. Gruparea afiliată ISIS operează în nordul Mozambicului de patru ani şi a lansat o serie de atacuri în regiune.
Oraşul Mocimboa da Praia a fost apărat de puşcaşii marini, dar aceştia au rămas fără muniţie şi nu au rezistat asaltului militanţilor, fiind nevoiţi să se retragă. Portul e situat în preajma unor zone de exploatare a gazelor naturale, proiectele valorând zeci de miliarde de dolari.

Citeste mai mult: adev.ro/qhqeae

Lasă un răspuns